Konkursy

Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.

Konkurs wiedzy o zasadach BHP i higieny pracy dla uczniów zakładów rzemieślniczych.
15 maja 2014 w Pałacu Chodkiewiczów w Warszawie odbył się finał XIV edycji Konkursu Wiedzy o Zasadach Bezpieczeństwa i Higieny Pracy dla Uczniów z Zakładów Rzemieślniczych "Bezpiecznie od startu".

Jak co roku Konkurs organizuje Związek Rzemiosła Polskiego i Państwowa Inspekcja Pracy we współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej. Celem Konkursu jest popularyzowanie wiedzy z zakresu podstawowych przepisów prawnej ochrony pracy oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy wśród uczniów zawodu w rzemiośle.

W tegorocznym finale Konkursu wzięło udział 45 uczestników.

Izbę Rzemieślniczą w Gorzowie Wlkp. reprezentowała uczennica naszej szkoły JUSTYNA ULM z klasy 3 piekarz/cukiernik.

Justyna osiągnęła bardzo dobry wynik zajmując w klasyfikacji ogólnej - 7 miejsce.

Przypomnijmy - Justyna w trakcie kwalifikacji do etapu centralnego Konkursu wygrała dwa etapy na niższym szczeblu organizowane przez Cech Rzemiosł i Izbę Rzemieślniczą w Gorzowie Wlkp.

Ogromne gratulacje dla Justyny!
2014-06-09 11:11:26
Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.
W dniach 7-9.04.2014  we Wrocławiu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik. 

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3p:
w zawodzie piekarz - Adrian Pawlak i Mateusz Żyła

 oraz w zawodzie cukiernik - Anna Szmytkowska. 

Tematem przewodnim tej edycji Turnieju było: "Muzyczne inspiracje". 

Wszyscy uczniowie zostali finalistami tego Turnieju.

Do Turnieju Piekarskiego uczniów przygotowała Pani Barbara Piotrowska - nauczyciel przedmiotów zawodowych i pracodawcy  z Piekarni  "Leks" oraz   Piekarni Pana Marka Ostapa. Do Turnieju Cukierniczego ucznia przygotowała Pani Aldona Błauciak.

Nauczyciel przedmiotów zawodowych i pracodawca Pan Jan Frank. 

Gratulujemy sukcesów!.
2014-05-21 11:02:50
ZDROWE DANIE LEPSZE GRANIE na terenie Aglomeracji Gorzowskiej

Z radością informujemy, że impreza "ZDROWE DANIE LEPSZE GRANIE na terenie Aglomeracji Gorzowskiej" została zatwierdzona przez Komisję Oceniającą Małe Projekty i Projekty Sieciowe w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska (Województwo Lubuskie)- Branderburgia 2007-2013.

Szczegółowe informacje dotyczące przebiegu imprezy znajdują się tutaj. Gorąco zapraszamy wszystkich zainteresowanych na boiska "Orlik" przy ZSTiO oraz ZS NR 13 do wspólnej zabawy i kibicowania młodym piłkarkom i piłkarzom już w najbliższy weekend (16-18.05.2014r).
2014-05-14 00:00:00
OGÓLNOPOLSKI KONKURS BHP DLA PRACOWNIKÓW MŁODOCIANYCH.
W dniu 26.03.2014 roku w siedzibie Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp. odbył się etap podstawowy Konkursu BHP dla pracowników młodocianych . W konkursie wzięło udział 27 uczniów różnych typów szkół ponadgimnazjalnych kształcących pracowników młodocianych.

Nasi uczniowie uzyskali bardzo dobre wyniki:

JUSTYNA ULM z klasy 3p/c - I miejsce

KAMIL RENK z klasy 2p/c - IV miejsce

Oboje zakwalifikowali się do regionalnego etapu tego konkursu, który odbył się 10.04.2014 roku i był zorganizowany przez Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim.

Do zmagań na tym etapie przystąpiło 15 uczniów.

Ogromny sukces odniosła nasza uczennica JUSTYNA ULM zajmując I miejsce. Justyna będzie reprezentowała województwo lubuskie w Centralnym Etapie Konkursu który odbędzie się w 15.05.2014 w Warszawie.

Obu uczestnikom Konkursu gratulujemy, a Justynie życzymy powodzenia w kolejnym etapie zmagań !

2014-05-13 08:28:50
Konkurs "Lubuskie Smaki" rozstrzygnięty!
03 kwietnia 2014r. Zespół Szkół Gastronomicznych im.Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował II edycję Konkursu Gastronomicznego "Lubuskie smaki". W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: pstrąga, soczewicy i lawendy oraz potrawy obowiązkowej "Amuse bouche" w formule Black Box.

Patronat nad konkursem objął Wojewoda Lubuski, Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp. oraz Lubuski Kurator Oświaty.



Do zmagań konkursowych przystąpiło pięć szkół z województwa lubuskiego i dolnośląskiego.

Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie :

Joanna Ochniak -przewodnicząca, inicjatorka fundacji Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni,
Tomasz Purol, szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu,
Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny Akademii Kulinarnej Farutex,
Joanna Chmielewska ,nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie,członek jury wyłoniony drogą losowania,

oraz jury techniczne w składzie:

Dawid Szkudlarek-przewodniczący, nauczyciel ZSG Gorzów Wlkp.,zwycięzca wielu konkursów gastronomicznych, ostatnio Martel 2014,
Bartłomiej Pawlikowski, absolwent ZSG Gorzów Wlkp., finalista wielu konkursów kulinarnych.



Po cztrogodzinnych zmaganiach jury degustacyjne i techniczne wyłoniło zwycięzców:

I miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wlkp *Bartosz Lenkiewicz -opiekun Tomasz Nobel

II miejsce Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie *Aleksandra Zielińska -opiekun Joanna Giecołd

III miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie *Monika Ludwisiak -opiekun Joanna Chmielewska

IV miejsce Zespół Szkół Technicznych im. Stanisława Lema w Skwierzynie *Tomasz Dominas

-opiekun Michał Rejniak V miejsce Zespól Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Szprotawie *Jessica Gewerth -opiekun Jolanta Łagowska



Nagrodą główną w konkursie jest trzydniowy staż w Akademii Kulinarnej Farutex w Warszawie, połączony z wizytą w jednej z prestiżowych restauracji ,w której odbędzie się kolacja degustacyjna.

Podczas konkursu odbywały się pokazy kulinarne dla zaproszonych gości, opiekunów i uczniów naszej szkoły.



Pokazy rozpoczął Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny firmy Farutex, która była głównym sponsorem Lubuskich Smaków.

Sery zagrodowe i ich znaczenie w teraźniejszej kuchni regionalnej i lubuskiej - to kolejny temat prelekcji dla młodej widowni w ZSG w Gorzowie, którą prowadził Marek Grądzki.

Pokaz nowoczesnej kuchni z wykorzystaniem produktów regionalnych prowadził Patryk Dziamski ,szef kuchni restauracji Mimoza w Świebodzinie, z zamiłowania pasjonat smaków nastawiony na poszukiwanie i naśladowanie nowych europejskich trendów kulinarnych.

Wsparcia i pomocy w realizacji całego wydarzenia udzieliły:

Akademia Kulinarna Farutex
Pałac Mierzęcin Wellness &Wine Resort
SAS Spółka z o.o. Sp. k.
Podravka Polska
Kitle.pl
Restauracja Don Giovanni
Folwark Foliński
Hotel Dom nad Rzeką
Restauracja Bella Toscania

LIVINGROOM cafe & restaurants
Restauracja MIMOZA
Papaja.pl
Ośrodek AZYL Mironice
Gorzowski Rynek Hurtowy
Hotek Restauracja Pintal
Radio Plus Gorzów

Fotorelacja

2014-04-10 08:27:57
Sukcesy naszych uczniów w finale X Jubileuszowego Konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014"
W dniu 19 marca 2014 roku w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się finały X Jubileuszowego Konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014". Miło nam poinformować o sukcesach naszych uczniów - Bartosza Lenkiewicza i Dawida Szukały.

Bartosz Lenkiewicz z klasy 4c w finale tego prestiżowego konkursu zajął 2 miejsce (jego opiekunem jest Paweł Salamon), a Dawid Szukała z klasy 3c zajął 4 miejsce i otrzymał wyróżnienie (jego opiekunem jest Dawid Szkudlarek). Z sukcesów naszych uczniów jesteśmy bardzo dumni i życzymy kolejnych, jeszcze większych osiągnięć!
2014-04-01 08:30:59
Sukces w IX Międzyszkolnym Konkursie Matematycznym "Mistrz Rachunków" pod Patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty dla Zasadniczych Szkół Zawodowych Województwa Lubuskiego.
FOTORELACJA...

W dniu 22 marca 2014r. nasza szkoła była gospodarzem IX Wojewódzkiego Konkursu Matematycznego "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych pod Patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty.

W konkursie bój toczyło 11 trzyosobowych drużyn z zasadniczych szkół zawodowych naszego województwa - 33 laureatów etapów szkolnych. Uroczystego rozpoczęcia dokonała Pani Dyrektor Małgorzata Pawłowska, życząc sukcesów wszystkim uczestnikom.

Konkurs podzielony był na dwa etapy. W części pierwszej uczniowie rozwiązali przyjazne dla nich krótkie zadania zamknięte i otwarte. W drugiej części zmagali się z ambitnymi, dłuższymi zadaniami otwartymi.

Konkurs zakończył się zwycięstwem drużyny Naszej Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3, którą godnie reprezentowały:

Gabriela Lubczyńska z klasy 2 k,
Ewa Cwojdzińska z klasy 2 p
Justyna Ulm z klasy 3p.
Opiekunem uczennic jest nauczyciel matematyki Renata Kaczyńska.

Jesteśmy dumni z naszych talentów matematycznych, serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

II miejsce wywalczył Zespół Szkół Odzieżowych w Gorzowie Wielkopolskim z drużyną w składzie:

Marcin Milczuk,
Dagmara Sendecka,
Grzegorz Prentki;

III miejsce zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Budowlanych w Międzyrzeczu z drużyną w składzie:
Dawid Szymański,
Piotr Marciniak,
Damian Gerc.

W klasyfikacji indywidualnej uplasowali się:

I miejsce - Milena Przybylska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Krośnie Odrzańskim,
II miejsce - Gabriela Lubczyńska Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim,
III miejsce - Dagmara Sendecka Zespołu Szkół Odzieżowych w Gorzowie Wielkopolskim.

Organizatorzy konkursu dziękują Radzie Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim za ufundowane puchary i nagrody.

FOTORELACJA...

2014-03-28 08:28:44
IX Międzyszkolny Konkurs Matematyczny "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych Województwa Lubuskiego


Zapraszamy do udziału w IX edycji Konkursu Matematycznego "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych Województwa Lubuskiego, który odbędzie się 22 marca 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim. Zgłoszenia uczniów do konkursu należy przesłać na adres organizatora do 15 marca 2014 roku.

Dokumenty:



2014-02-28 11:17:43
Konkurs literacki rozstrzygnięty!

Febronia Gajewska-Karamać - kobieta niezwykła.
W roku 2013 przypadła 20. rocznica śmierci pani Febronii Gajewskiej-Karamać, patronki Zespołu Szkół Gastronomicznych. Z tej okazji zaprosiliśmy naszych uczniów do udziału w konkursie literackim na temat patronki. Zwycięzcą konkursu został Maciej Pisarek, uczeń klasy I b. Maciej dostrzegł w pani Febronii Gajewskiej-Karamać osobę, której postawa może być wzorem dla każdego absolwenta "Gastronomika".

Gratulujemy!

Praca zwycięska

2014-02-24 12:21:25
XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ
ZAPRASZAMY NA

ETAP WOJEWÓDZKI

XIX OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ


pod patronatem

LUBUSKIEGO KURATORA OŚWIATY

Turniej odbędzie się 18.01.2014 r.

Temat przewodni - "MUZYCZNE INSPIRACJE".

Regulamin i dodatkowe informacje o turnieju można uzyskać na stronie internetowej głównego organizatora:

www.zsz5wroclaw.home.pl

W naszej szkole odbyły się eliminacje, w wyniku których w etapie wojewódzkim reprezentować nas będą następujący uczniowie:

  • w zawodzie cukiernik:
    1. Anna Szmytkowska - pracodawca: Jan Frank Cukiernia ŚNIEŻKA,
    2. Mateusz Szymański - pracodawca: Jacek Pawłowski Cukiernia SZARLOTKA,

    opiekun: Aldona Błauciak.

  • zawodzie piekarz:
    1. Mateusz Żyła - pracodawca: Marek Ostap Piekarnia,
    2. Adrian Pawlak - pracodawca: Piekarnia LEKS Sp. z o.o.
    3. Krystian Gapski - pracodawca: Jacek Różycki Piekarnia,

    opiekun: Barbara Piotrowska.



GRATULUJEMY i życzymy wielu wspaniałych "Muzycznych inspiracji".

2013-12-30 08:04:23
Zaproszenie
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp.
serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w II edycji
Konkursu Gastronomicznego "Lubuskie smaki "


Regulamin konkursu







2013-12-20 16:59:33
SUKCESY W KONKURSACH BHP DLA PRACOWNIKÓW MŁODOCIANYCH
W dniu 04.04.2013 roku w siedzibie Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp. odbył się etap podstawowy Konkursu BHP dla pracowników młodocianych różnych typów szkół ponadgimnazjalnych. Naszą szkołę reprezentowało 4 uczniów:

1. DANIEL BARTOSIEWICZ - I miejsce
2. DAMIAN ŁABUŃKA - II miejsce
3. JUSTYNA ULM - laureatka
4. ANNA SZMYTKOWSKA - laureatka

Cała czwórka zakwalifikowała się do regionalnego etapu tego konkursu, który odbył się 11.04.2013 roku i był zorganizowany przez Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim. Na tym etapie ogromny sukces odnieśli:

DAMIAN ŁABUŃKA - I miejsce
DANIEL BARTOSIEWICZ - II miejsce,

dzięki czemu obaj będą reprezentować województwo lubuskie w Centralnym Etapie Konkursu w Warszawie. Warto wspomnieć też o tym, że laureatką tego etapu została również Justyna Ulm (V miejsce).

Opiekunem uczestników Konkursu była Pani Elżbieta Warzybok.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy, a Damianowi i Danielowi życzymy powodzenia !
2013-05-20 11:05:51
Wyniki konkursu - Konkurs Gastronomiczny LUBUSKIE SMAKI
Fotorelacja

Link do pliku PDF z wynikami konkursu

LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU
  1. Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie
    • Sara Turczyn
    • Aleksandra Zielińska
    • Joanna Wolniewicz - opiekun
  2. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu
    • Alan Śmiglewski
    • Konrad Dzikowski
    • Katarzyna Hryciuk - opiekun
  3. Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Międzyrzeczu
    • Rafał Bernaś
    • Krzysztof Nyga
    • Irena Szypszak - opiekun
  4. Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach
    • Dominik Lach
    • Dominik Wieczorek
    • Marcin Hajnce - opiekun
  5. Zespół Szkół Technicznych im. Stanisława Lema w Skwierzynie
    • Grzegorz Wieczorek
    • Tomasz Dominas
    • Michał Rejniak - opiekun
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
    • Marek Ciureja
    • Kamil Klancko
    • Tomasz Nobel - opiekun
2013-04-21 00:00:00
ZAPROSZENIE - Konkurs Gastronomiczny LUBUSKIE SMAKI
Organizatorem Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego "Lubuskie smaki" jest Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wlkp. przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni restauracji współpracujących ze szkołą i absolwentów szkoły.
Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych kształcących w zawodzie kucharz.
Celem konkursu jest:
  • rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami i szkołami zawodowymi
  • aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego;
  • pobudzanie rozwoju ucznia, jego uzdolnień i zainteresowań
  • promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej
  • integracja szkół kształcących w zawodach branży gastronomicznej
  • propagowanie potraw oraz tradycji kulinarnych regionu


2013-02-03 00:00:00
Obraz dla menu
Biuletyn Informacji Publicznej:
Menu strony :
Obraz dla menu
Obraz dla menu